kaynak: http://www.fotokritik.com/687759/balat |
Son iki yıldır fotoğrafa olan uzak yakın ilgimle özellikle İstanbul'un çeşitli semtlerinin kültür zenginlikleri konusu beni içine çekmeye başladı. Pinterest'te İstanbul ile ilgili bir boad açtım ve kurcalamaya başladım. Camdan cama çamaşır asılmış sokaklar, hala ahşap evlerin olduğu mahalleler, birbirinden farklı dinlere mensup insanların özellikle tercih ettiği semtler, zamanında bambaşka kültürlerden gelenlerin inşa ettiği heybetli yapılar, gecekondular (ve neden gece kondular?)hala çocuk oyunlarının oynandığı dar sokaklar, elitist denilebilecek sakinlerin yaşadığı mahalleler, hatta yaygınlaşmaya başlayan residence kültürü.. Genelde takipçileri yabancıydı ve ilgi duydukları Nişantaşı ya da Bağdat caddesi gibi yerler değil kültür kokan semtlerin kareleriydi. Mozaikler, işlemeler, Balat ve Dolapdere, Şişhane, Pera sokakları, boğaz, çiniler vs.. ilgilerini çekti.. (Görmek için)
İçine girdikçe dahasını istedim, nedenini kurcaladım.
İçine girdikçe dahasını istedim, nedenini kurcaladım.
Farklı kültürlerden gelmiş olmanın sonucu insanların şehre kattıkları renklerle ilgilenmeye başladım. Şehir yaşantısında bazı kesimlerin belki dışladığı, belki görmezden gelmeyi uygun buldukları mahalleler ve insanları buna dahildi. Her zaman vurguladığım gibi 'farklılıkların zenginlik olduğunu' düşünmeye başlayalı benim için uzun zaman geçmişti.
Ardından şehir planlaması, kentsel dönüşüm vs. konularına ister istemez yöneldim. Doğru olan nedir? Sorusunu sordum ki aynı zamanda konu ile ilgili panelleri takip etmeye, işin uzmanı insanların konuşmalarını dinledim. Burada kentsel dönüşüm konusuna çok değinmeyeceğim çünkü bu gerçekten derinlemesine incelenmesi gereken bir konu, zaten bunu gönülle yapan çok derneğe de bu süreçte rastladım ancak tabii ki bir yere bağlayacağım için tüm buları da es geçmeden anlattım.. Böylesi büyük bir kentte semtlerin kendine ait bir dokusu olmasının zenginliği.. Üzerinde bunca kültürün soluk aldığı bir metropolde tekleşmeye çalışmanın saçmalığı..
Peki neden sevmem- Yalıkavak Marina?
Tüm bunların ilgimi cezbettiği bir sırada canım Bodrum'a da her yaz olduğu gibi yolum düştü. Yalıkavak Marina yüz değiştirmişti. Şaşkınlıkla yürüdüm her ayrıntısında.. O minik, modern, şirin sahil yerleşimi başka bir şey olmuştu.
Marina 2011'de sima değiştirmeye başlamış ve adı Palmarina olmuştu. Bugün gittiğinizde dünya jet setinden ünlü simaları da görebileceğiniz yeni marina projesi gerçekten Bodrum'un eksenini bu yıl Yalıkavak'a kaydırmıştı. İçinde metresini tahmin edemeyeceğim büyüklükte yatlar, megayatlar, Helikopter pisti ve birbirinden gözde mekanlar vardı.
Marina'nın çevre halka, Bodrum'a hatta Türkiye'ye katkısının olduğu da tahmin edilebilir bir gerçek.
Peki sorun ne?
Sorun şu ki emek verenlerin ellerine sağlık ama bir şeyi unutmuşlar o mekan Bodrum'a ait gibi olmamış başka bir ülkeden oraya getirip tepeden koymuşlar gibi olmuş. Dedim ya biz kültürü derin bir ülkenin çocuklarıyız, isterdim ki Bodrum'a ait izler olsun mekanın her yerinde..
Marinanın her yerinde Bodrum'u en güzel simgeleyen begonvilleri görmek isterdim mesela, Yalıkavak'ı simgeleyen yel değirmenlerini, dünyanın 2. büyük Sualtı arkeoloji müzesinin bulunduğu Bodrum kalesi, Halikarnasos'u, İlhan Berk'i, Halikarnas Balıkçısını, Neyzen Teyfik'i ne bileyim belki Zeki Müren'i.. Adı Bodrum ile anılan, Bodrum'u Bodrum yapan her şeyi görmek istedim. Belki Bodrum evlerinin tasarım ilhamı olduğu çöp kutuları, hizmet veren bir mağazanın tavanında Bodrum mozaikleri görmek istedim belki Bodrum ayrıntıları yerleştirilseydi minik minik etrafa ve altlarına her dilden açıklamalar konulsaydı mesela..
Palmarina çok güzel olmuş ama bence henüz oraya ait gibi gibi olmamış.
Bizim yıkıntı gözüyle baktığımız tarihi, kültürel değerlerimize dünyanın öbür ucundan karelemeye heyecanla geliyorlar, biz başka bir ülkeye gittiğimizde oralara ait özgünlükleri arıyoruz, büyüleyen ve farklı gelen de onlar oluyor.
Yazdan beri içimde tutup ancak dillendirebildim, sizce de biraz daha ruh daha dikkat çekici olmaz mı?