27 Ocak 2012 Cuma

Severim&Sevmem - Reklamlarda herhangi kullanımı...




Başlıktan çok fazla anlam çıkmadığını biliyorum... Yukarıda paylaştığım "Philips" reklamını izlediğinizde konu hakkında belki ufak ışıltılar beyninizde yansımaya başlayacaktır.

Birçok icat bugüne kadar insanoğlunun rahatı için yapılmadı mı evet yapıldı ama son dönemde firmaların artık çok daha ayrıntıcı davrandığını düşünüyorum. Yukarıda bulunan ürün de bunlardan biri. 

Sabah erken kalkmayı sevmeyenler ya da o korkunç zil sesi ile uyanmanın kabus olduğu konusunda hem fikir olanlar için söylüyorum insanı ufak ufak, tatlı tatlı uyandıran bir ürün. Her gün radyo, saat zili gibi sessizlik içinde birden bire insanı aşırı uyarılmaya maruz bırakan ve kabus etkisi yaratan ürünler yerine en azından sıcak bir seçim. Neyse amacım ürünün reklamı değil aslında ayrıntıdan doğmuş olması.

Basit, sade hayatının içinden düşünmek gerekiyor. Ayrıntılar artık kazananlar listesinin başında. Mobile Applicationlara bakalım mesela birçoğu hayatı kolaylaştıran ve basit mantıkla geliştirilmiş. Kim dinlediği müziğe "aa bu şarkı çok güzel, kimin acaba" demez; sadece şarkının ufacık bir kısmını dinlettiğinizde size videosuna kadar çıkan app'ler var ya da bayanlar için söylüyorum regl periodunu tutan ve hayatı basitçe kolaylaştıran app'ler de var.. Yumurta sayacı; nasıl pişmesini istiyorsan o zamana kuruyorsun. Bunlar sadece bir kaç detay örnek..

Reklamlarda o kadar çok alışmışız ki yakışıklı İtalyan, dondurma yiyen parmak ısırtan seviyede üst sıraları zorlayan sexy kadın, barbie ve ken ile onların sarışın minik boy çocuklarının oluşturduğu örnek ailelerini görmeye... Bu modellerin olmasının da bir amacı var, bilinçaltımızda onlar gibi olmak istiyoruz. Mükemmel kadın o dondurmayı yer, sexy ve güçlü erkek o saati takar...

Rimel reklamında ki ürünün kirpiği besleyip uzattığı falan iddia edilen reklamda takma kirpikli kadın görmek istemiyoruz, saç çıkardığı iddia esilen reklamda sonrası kısmında photoshopla tepeye eklenmiş saçlar da istemiyoruz. Estetik kaygılar sebebi ile kullanılan düzeltme hamlelerine, filtrelere kesinlikle karşı değilim ama pazarladığın ürün tamamen bunun üzerine kurulu ise hayır biz artık doğal ve gerçekçi olanı istiyoruz. Birilerine benzemek değil kendimiz gibi birilerini görmek istiyoruz.

Bu reklamda sevdiğim bu evet sabah uyandığında kimse makyajlı ve 32 diş meydanda uyanmaz. Uyanan var ise insan üstü olduğunu kabul edip saygı duyarım ayrı.. Türkiye'de de tabiki bunun gibi örnekler var içinde halktan birilerinin olduğu... Aklıma şu bal reklamı geldi mesela.. Tv kanalları içinde geçiş yaparken her defasında rastladığım reklam bana çok itici gelmesine rağmen (tabii ki diğer reklam türlerinden farklı) beyefendi bir hayli hayatın içinden, konuşması vs. ile koyu bir Türk karakteri olduğundan inkar edemeyiz ki inandırıcı ve eminim o ürün satıyor....

 Emir Kusturica 'nın filmlerini bilirsiniz, filmleri ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Özellikle yan rollerde oynayan oyuncularının aslında gerçekte de aynı mesleği yaptığının söylendiğini anımsıyorum. Mesela filmde berberi oynayan karakterin aslında gerçek hayatta da berber olduğu gibi.. Tabii ki reklam için bu kadarını beklemiyorum ama onun filmlerini izlerseniz de demek istediğim yakınlığı sanırım anlayabilirsiniz.

Kendimizi bildik bileli bize rol modelleri aracılığı ile sunulan mükemmeliyetçiliği sizce de reklamlarda yeterince izlemedik mi??

0 yorum:

Yorum Gönder